Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

What the hack? (Tips voor een veilig wachtwoord)

Toegang krijgen of juist geweigerd worden, al dan niet met behulp van wachtwoorden, is van alle tijden. Hoe dat er in de Middeleeuwen aan toe kan zijn gegaan, hebben de Britse komieken van het legendarische Monty Python op meesterlijke wijze in beeld gebracht in de film Monty Python and the Holy Grail. ‘De ‘Zwarte Ridder’ verspert ‘Koning Arthur’ de weg en ze gaan een hilarisch gevecht aan waarbij eerstgenoemde alle ledematen kwijtraakt en dit afdoet als ‘schaafwondjes’ om zijn opponent vervolgens uit te maken voor lafaard wanneer deze uiteindelijk zijn weg vervolgt.

Agressief

Tegenwoordig zijn we allemaal dagelijks wel een paar keer bezig om anderen, middels onder meer een wachtwoord, toegang tot bepaalde zaken te weigeren. En hoewel het er gelukkig minder fysiek aan toe gaat dan in de zojuist beschreven sketch, kunnen kwaadwillenden behoorlijk agressief en gehaaid te werk gaan. Zelfs ogenschijnlijk ingewikkelde wachtwoorden blijken steeds vaker een eenvoudige prooi voor hackers. Met onderstaande tips verkleint u de kans dat u eerdaags aan de beurt bent aanzienlijk:

  • Gebruik zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden in plaats van één wachtwoord voor alle toepassingen. Met één wachtwoord per groep of soort toepassingen bent u al een stap verder. Ja, we weten het: hoe ga je al die verschillende wachtwoorden onthouden? Door er een voor uzelf begrijpelijk stukje logica in te verwerken.
  • Natuurlijk zijn er apps die u helpen bij het bedenken van goede wachtwoorden zoals KeePass, LastPass en ‘good old’ Norton. Ze zijn veelal beschikbaar voor zowel Windows- en Android- als iOS-toestellen en synchroniseren je wachtwoorden tussen al deze platformen. Extra voordeel is dat je alleen nog maar het wachtwoord van je digitale kluis hoeft te onthouden. Diverse van deze password generator bieden bovendien ondersteuning voor vingerafdrukscanners.
  • Gebruik wachtzinnen of -zinsdelen in plaats van wachtwoorden. De eisen aan wachtwoorden zijn steeds strenger geworden (u kent ze wel: minimaal 8 karakters waarvan 1 kleine en 1 hoofdletter, voeg ergens een cijfertje tussen en smijt er nog een bijzonder symbool tegenaan). Een korte uitspraak of pak ‘m beet een stukje van een songtekst die veel voor u betekent maakt uw pakkans nog kleiner. Zeker als u ook nog buitenlandse woorden integreert en bepaalde letters door cijfers vervangt, bijvoorbeeld een 3 voor een e en een 1 voor een i.
  • Sla al uw wachtwoorden of -zinnen niet op uw computer op.
  • Wees op uw hoede voor keyloggers. Dit zijn programmaatjes die uw toetsaanslagen bijhouden, dus ook uw wachtwoorden, en doorgeven aan kwaadwillenden.
  • Verander uw passwords of passphrases met enige regelmaat. Doe dat in elk geval voor uw e-mailaccounts, wifi-wachtwoord en inlogcodes op sociale netwerken.
  • Als aanvulling op de kwetsbaarheid van wachtwoorden wordt steeds meer gebruik gemaakt van two-factor-autentication. TFA, of 2FA, is een authenticatieproces waar twee van de volgende drie factoren nodig zijn om je als valide gebruiker te herkennen: iets wat weet (bv je wachtwoord, pincode, toegangszin of een vergelijkbare code), iets wat je hebt (bv een smartcard, een pas of andere hardware) en iets wat je ‘bent’ (bv je vingerafdruk, patroon van je iris, stemherkenning of je hartslag). Op twofactorauth.org vind je voor een veelheid van websites en apps per categorie (bv bankieren, communicatie of entertainment) of, en zo ja welke soort, 2FA beschikbaar is.

Met elke toevoeging stijgt het aantal mogelijke combinaties exponentieel en neemt de kans te worden gehackt evenredig af. Dit gegeven rekent meteen af met een wiskundetrauma dat sommigen van ons al sinds de middelbare school met zich meedragen. Kansberekening: waar heb je dat nou ooit voor nodig? Hiervoor dus!

Wij helpen je met je keuze

Geef antwoord op onderstaande vragen en wij vertellen je welke oplossing het beste past bij jouw vraag.

Wij hebben de oplossing voor je!

Op basis van jouw wensen en benodigdheden heb jij het product @{ bestProduct.naam } nodig.

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met je op over deze oplossing.

Onze specialisten bespreken dan samen met jou hoe zij deze oplossing op jouw locatie kunnen verzorgen en welke voordelen deze oplossing jou biedt.

Nu al meer weten? Bel dan met één van onze specialisten via +31 (0) 88 254 25 66.

@{ huidigeVraag.vraag }