internetboeven

Zo gebruikt de boze buitenwereld AI om persoonsgegevens te stelen

Kunstmatige intelligentie (AI) is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit ook uitdagingen met zich meebrengt. Wij doken in de manier waarop AI gebruikt kan worden om persoonlijke gegevens te stelen en te misbruiken.

Gepost op
23
July
2024

De opkomst van slimme technologieën

Van je telefoon tot slimme thermostaten en zelfs koelkasten, bijna alles is tegenwoordig verbonden met het internet. Dit noemen we het Internet of Things (IoT). Veel mensen realiseren zich niet dat zelfs hun smart-tv, beveiligingscamera's en slimme deurbellen data verzamelen en verzenden. Hoewel dit ons leven vaak makkelijker maakt, opent het ook de deur voor potentiële bedreigingen op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Al deze apparaten kunnen namelijk een zwakke plek vormen in je netwerk. Hierdoor geef je criminelen zonder dat je het doorhebt een ingang naar je persoonlijke gegevens. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, financiële fraude en andere criminele activiteiten. Niet wat je wilt!  

Deepfake

We horen de laatste tijd steeds vaker over deepfake-technologie. Deepfakes zijn nepvideo's of -audiofragmenten die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Criminelen kunnen deze technologie gebruiken om mensen te misleiden en vertrouwelijke informatie los te krijgen, bijvoorbeeld door video's te maken waarin een persoon dingen zegt of doet die hij in werkelijkheid nooit heeft gezegd of gedaan. Denk aan al die, uh, 18+ video's van BN’ers die onlangs gedeeld werden. Zij hebben nog de bekendheid om duidelijk te maken dat ze niet echt zijn, maar wat doet dit met onzekere pubers?  Gelukkig bestaat er tegenwoordig deepfake-detectiesoftware. Ook helpt het om voorzichtig te zijn met je persoonsgegevens: als er niets over je te vinden is, kunnen criminelen er ook niet mee aan de haal gaan.  

De gevaren van gegevensdiefstal

Gegevensdiefstal kan verwoestende gevolgen hebben voor slachtoffers. Naast financiële verliezen kunnen ze ook het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, waarbij hun persoonlijke informatie wordt gebruikt voor frauduleuze doeleinden. Bovendien kan het lekken van gevoelige informatie leiden tot reputatieschade van personen, maar zeker ook voor bedrijven. Dit kan langdurige gevolgen hebben voor hun leven en carrière.

Tips om jezelf te beschermen tegen gegevensdiefstal

Wij delen graag wat tips met je, zodat jij jezelf kan beschermen tegen gegevensdiefstal en misbruik van persoonlijke informatie.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Zorg ervoor dat je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor al je online accounts en schakel indien mogelijk tweestapsverificatie in. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie

Denk goed na voordat je persoonlijke informatie deelt op sociale media en andere online platforms. Wees op je hoede voor verdachte berichten en verzoeken om informatie, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van bekende bronnen.

Gebruik beveiligingssoftware en updates

Zorg ervoor dat al je apparaten zijn voorzien van bijgewerkte beveiligingssoftware en voer regelmatig updates uit. Dit helpt kwetsbaarheden te verminderen en je te beschermen tegen bekende bedreigingen.

Help mij met de beveiliging van persoonsgegevens

De opkomst van AI heeft dus genoeg nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, met name op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Wij helpen jou en je werknemers graag met het beveiligen van deze gegevens. Vraag meer informatie aan over onze IT-pakketten, of plan een kennismakingsgesprek met ons in via deze pagina.

Zij maken zich al geen zorgen meer over IT

go for it - met clickon

Samen werken we aan een veilige werkplek, zodat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over IT. We’ve got IT.